Overlijden melden

 


Hoe meldt u een overlijden?

U wilt een overlijden melden. Allereerst willen wij u condoleren met uw verlies. Wij begrijpen dat er in deze periode veel op u afkomt. Daarom helpen wij u graag met de administratieve afhandeling. Wij wensen u veel sterkte komende tijd.

 

Hoe kan ik een overlijden melden?

Er zijn verschillende mogelijkheden om een overlijden te melden:
 • Telefonisch: Uw adviseur wil u graag helpen per telefoon. Tijdens kantoortijden kunt u terecht bij 0492 37 11 00. Ook kunt u direct naar uw adviseur bellen. Deze telefoonnummers staan hier vermeld.
 • Per e-mail.
 • Per post:
  Van Helvoort RMIA
  Postbus 13, 5420 AA Gemert
  Vliet 28, 5422 VV Gemert

Welke documenten heb ik nodig?

Wij hebben een aantal documenten nodig om een overlijden goed te verwerken. Het gaat om de volgende documenten.
 • Een akte van overlijden. Deze kunt u opvragen bij de gemeente waar het overlijden plaatsvond.
 • Een kopie identiteitsbewijs:
  - Bij levensverzekeringen gaat het om een kopie van het identiteitsbewijs van de begunstigde. De begunstigde is de persoon die het geld van een verzekering ontvangt.
  - Bij bankproducten gaat het om een kopie van het identiteitsbewijs van de erfgenamen.
 • Een ondertekend verzoek van de begunstigde met het rekeningnummer waarop de uitkering moet worden gestort. Dit kan ook per e-mail, waarbij het verzoek ingescand is.
 • Een kopie van de bankpas of een bankafschrift van de rekening waarop de uitkering moet worden gestort.
 • In sommige gevallen een Verklaring van erfrecht:
  - Bij een Overlijdensrisicoverzekering, Lijfrenteverzekering of Beleggingsverzekering, wanneer de overledene een testament heeft of geen wettelijke partner en het totaal uit te keren bedrag hoger is dan €6.000,-
  - Afhankelijk van de productvoorwaarden, bij een ongevallenverzekering. Uw adviseur kijkt graag voor u of dit van toepassing is.
Een Verklaring van erfrecht is op te vragen bij een notaris. In de Verklaring is aangegeven wie er namens de nabestaande(n) de nalatenschap beheert.

Het verschilt per persoon welke documenten wij nodig hebben om een overlijden goed te verwerken. Nadat er een melding is gedaan, laat uw adviseur zo snel mogelijk weten welke documenten nodig zijn.

Wat moet er geregeld worden?

Er moet veel gebeuren wanneer er iemand overlijdt. Op de website van de overheid kunt u precies zien wat en hoe u moet regelen als iemand overlijdt.
Klik hier voor de website van de overheid.

Handige websites

 • Voor het opmaken van een Verklaring van erfrecht kunt u terecht bij www.notarisinformatie.nl of bel de Notaristelefoon, 0900-346 93 93, bereikbaar op werkdagen van 9:00 tot 14:00.
 • Voor meer informatie over overlijden, kunt u terecht op www.uitvaart.nl 

Antwoord op veelgestelde vragen

Vraag: Hoe vraag ik een Akte van overlijden op?
Antwoord: De Akte van overlijden vraagt u op bij de afdeling Burgerzaken van de gemeente waar het overlijden plaatsvond. Hiervoor heeft u een Verklaring van overlijden nodig. Deze verklaring wordt opgemaakt door de arts die het overlijden heeft vastgesteld.

Vraag: Hoe kom ik er achter of er een testament is?
Antwoord: Wanneer het niet duidelijk is of er een testament is, kunt u dat laten nagaan door een notaris of u kunt het zelf navragen bij Centraal Testamentenregister.

Heeft u nog vragen?

Voor vragen kunt u altijd terecht bij één van onze medewerkers. Dit kan per telefoon via 0492 37 11 00 of per e-mail via info@van-helvoortbv.nl. Als u direct met uw adviseur in contact wilt komen, kunt u hier het e-mailadres en telefoonnummer vinden.

keurmerk adfiz
keurmerk rma
keurmerk nvga