Zorgverzekering

Bereken uw premie via ons bij CZ

Bereken hier snel uw premie via Van Helvoort bij CZ en sluit uw verzekering eventueel meteen af.

Voordelen van onze zorgverzekering bij CZ

  • Scherpe premies voor basis- en aanvullende verzekeringen
  • Begeleiding, van advies tot declaraties
  • Met “Mijn CZ” heeft u direct inzicht in vergoedingen en eigen risico
  • Gespreid betalen van het verplicht eigen risico is mogelijk

Wat voor soort zorgverzekering kiest u?

U kunt elk jaar in november en december een nieuwe zorgverzekering afsluiten. Ook voor het jaar 2024. Voor de zorgverzekering 2024 heeft u de keuze om alleen een basisverzekering te nemen, maar u kunt uw verzekering ook uitbreiden met een aanvullende zorgverzekering en/of een tandartsverzekering. Het basispakket wordt elk jaar bepaald door de overheid, hierdoor verschilt het pakket per jaar.

Waarvoor u kiest, kunnen wij niet voor u beslissen. Wel kunnen wij u uitleggen wat de aanvullende verzekeringen vergoeden en wat juist niet. Hierdoor kunt u zelf een weloverwogen keuze maken. U kunt hier het pakketoverzicht voor individuele verzekeringen bij CZ bekijken. Hierbij treft u ook een overzicht van de vergoedingen per pakket aan. Wilt u liever uitleg van een van onze zorgadviseurs? Bel dan naar 0492 37 11 00.

Collectieve zorgverzekering

Komt u in aanmerking voor een collectieve verzekering? Bekijk dan hier het pakketoverzicht voor collectieve verzekeringen bij CZ. Ook hierbij treft u een overzicht van de vergoedingen per pakket aan.

Wilt u een collectieve verzekering via ons afsluiten? Klik dan hier en vul uw gegevens inclusief het collectiviteitsnummer van uw werkgever in. Weet u niet wat uw collectiviteitsnummer is? Neem dan even contact op met één van onze zorgadviseurs via 0492 37 11 00.

Eigen risico 2024

Het verplicht eigen risico van de basisverzekering blijft dit jaar gelijk aan 2022. Hierdoor moet u de eerste €385,- aan zorg, die vanuit de basisverzekering wordt vergoed, zelf betalen. U kunt kiezen voor een hoger eigen risico. In ruil hiervoor betaalt u een lagere premie. U betaalt nooit eigen risico voor zorg uit uw aanvullende verzekering of tandartsverzekering.

Wijzigingen zorgverzekering 2024

De overheid bepaalt jaarlijks wat er wijzigt in de basisverzekering van de zorgverzekering. De inhoud van de basisverzekering voor de zorg is bij alle verzekeraars over het algemeen gelijk. Voor 2024 zijn er enkele wijzigingen van het basispakket:

Wettelijke eigen bijdragen en maximale vergoedingen
De overheid past de eigen bijdragen en maximale vergoedingen aan.
Bekijk alle tarieven voor 2024

Kraamzorg
Heeft u kraamzorg nodig? Vanaf 2024 kan in sommige situaties de kraamzorg over 6 weken verdeeld worden, in plaats van over 10 dagen. U ontvangt wel nog steeds maximaal 10 dagen kraamzorg in totaal (8 + 2 extra dagen bij een medische indicatie). Het aantal dagen en het aantal uren per dag dat u precies krijgt, wordt vastgesteld tijdens de intake met het kraambureau, en na de bevalling.
Bekijk de vergoeding kraamzorg

Voorlopige herstelzorg na corona
Als u het coronavirus heeft gehad en nog last heeft van ernstige klachten, dan krijgt u herstelzorg voorlopig vergoed, zoals fysiotherapie of ergotherapie. Deze vergoeding was al tijdelijk toegevoegd aan de basisverzekering en is nu verlengd tot 1 januari 2025.
Bekijk de vergoeding corona herstelzorg

Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI)
Heeft uw kind coaching nodig bij gezond eten en bewegen? Vanaf 2024 wordt Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI) ook vergoed voor kinderen (t/m 17 jaar) met overgewicht of obesitas. Een centrale zorgverlener begeleidt en coördineert de zorg. Een kinderleefstijlcoach is de behandelaar tijdens het GLI-traject. Om gebruik te maken van deze vergoeding heeft u een verwijzing nodig. U betaalt geen eigen risico voor deze zorg.

20-weken echo
Bent u zwanger en wilt u een 20-weken echo? Vanaf 1 januari 2024 wordt deze echo vergoed vanuit de overheid en dus niet meer door de basisverzekering. U hoeft de echo nog steeds niet zelf te betalen. U merkt hier dus niets van.
Lees hier meer over de 20-weken echo

Logopedie
Voor logopedie tot 18 jaar heeft u vanaf 2024 geen verwijzing meer nodig als u naar een gecontracteerde zorgverlener gaat. Gaat u naar een zorgverlener zonder contract? Dan heeft u nog wél een verwijzing nodig.
Bekijk de vergoeding logopedie

Valpreventie
Loopt u een hoog risico om te vallen? En heeft u daarbij ook andere lichamelijke of psychische problemen? Dan kunt u vanaf 2024 valpreventie vergoed krijgen uit uw basisverzekering als u 65 jaar of ouder bent. U ontvangt deze vergoeding één keer per jaar. Heeft u geen bijkomende lichamelijke of psychische problemen, maar heeft u wel risico op vallen? Dan kunt u een beweegprogramma voor valpreventie volgen via uw gemeente.
Bekijk de vergoeding valpreventie beweegprogramma

Wijkverpleging
Gaat u voor wijkverpleging naar een zorgverlener die geen contract heeft met CZ? In 2024 verandert de aanvraagprocedure voor de vergoeding van deze zorg. Uw indicatie mag maximaal 3 maanden oud zijn op het moment dat u de aanvraag indient.
Bekijk de vergoeding kunstgebit op implantaten

Bovenkaak implantaten
Heeft u een implantaat nodig voor uw bovenkaak? Dan heeft u vanaf 2024 een akkoordverklaring nodig voor gecontracteerde én niet-gecontracteerde zorgverleners. Voor een implantaat in uw onderkaak is een akkoordverklaring alleen nodig bij zorgverleners zonder contract.
Bekijk de vergoeding kunstgebit op implantaten

Fysiotherapie bij COPD
Vanaf 2024 krijgt u fysiotherapie bij COPD alleen volledig vergoed bij fysiotherapeuten waar wij een contract mee hebben die óók zijn aangesloten bij het landelijk netwerk Chronisch ZorgNet. Deze therapeuten zetten zich extra in voor de behandeling van COPD. Ze hebben bijvoorbeeld een extra opleiding gevolgd, en werken nauw samen met andere zorgverleners. Is uw fysiotherapeut niet aangesloten bij Chronisch ZorgNet? Dan krijgt u minder vergoed. 
Bekijk de vergoeding fysiotherapie bij COPD

 

Extra informatie

Looptijd Zorgverzekering

Eénmaal per jaar kunt u in november en december kiezen voor een andere zorgverzekering. Daarna blijft u het hele volgende jaar op de gekozen manier verzekerd en kunt u geen aanpassingen meer doen.

Europese gezondheidskaart

De Europese gezondheidskaart heet officieel “European Health Insurance Card” (EHIC). Met deze kaart toont u aan dat u recht hebt op noodzakelijke medische zorg tijdens een tijdelijk verblijf in het buitenland. U hoeft de kaart dan ook alleen in het buitenland bij u te hebben. De kaart geeft u niet het recht om naar het buitenland te reizen met als doel zorgverlening te verkrijgen.

Waar geldt deze kaart?

Als u deze kaart laat zien, kunt u binnen de Europese economische ruimte (Europese Unie, Noorwegen, Ijsland en Liechtenstein) en Zwitserland medische noodzakelijke zorg krijgen, zonder geld te hoeven voorschieten. Zorgverleners (bijvoorbeeld artsen en specialisten) in het buitenland weten dan dat hun rekening door de maatschappij in Nederland wordt betaald. Overigens kan het voorkomen dat andere zorgverleners (van buiten een ziekenhuis) de pas nog niet zullen accepteren. U zult dan zelf de rekening voor moeten schieten. U kunt dan later uw nota bij de maatschappij declareren.

De vergoeding

De vergoeding die u op basis van de EHIC ontvangt, is gebaseerd op Europese wetgeving en wordt bepaald volgens de maatstaven van de sociale ziektekostenverzekering die in het land geldt waar u de zorg krijgt. Bent u bijvoorbeeld in Frankrijk en heeft u daar zorg nodig? Dan vergoedt de maatschappij de zorg volgens de regels van de sociale ziektekostenverzekering in Frankrijk. Omdat de vergoeding is gebaseerd op de sociale ziektekostenverzekering van het land waar u de zorg krijgt, kan het voorkomen dat niet alle kosten worden vergoed of dat u in dat land een eigen bijdrage moet betalen.

Geen EHIC?

U bent niet verplicht om een EHIC bij u te hebben. Bent u om welke reden dan ook niet in het bezit van een EHIC, dan dient u de kosten van behandeling wel voor te schieten, maar kunt u later uw nota declareren bij uw Nederlandse ziektekostenverekeraar. De hoogte van de vergoeding wordt dan bepaald aan de hand van de dekking van de Nederlandse zorgverzekering. Ook dan kan het voorkomen dat de behandeling niet volledig wordt vergoed omdat een deel van de behandeling bijvoorbeeld niet onder de zorgverzekering valt.

Ziekenhuisopname in het buitenland

Mocht er sprake zijn van een ziekenhuisopname dan kunnen de kosten behoorlijk oplopen. Wij adviseren u in dat geval altijd contact op te nemen met de Nederlandse ziektekostenverzekeraar.

EHIC aanvragen

U kunt de EHIC online aanvragen via www.ehic.nl. U heeft de kaart dan binnen 4 werkdagen in huis. De geldigheid van de kaart is afhankelijk van uw zorgverzekering. Aan het aanvragen van de EHIC zijn geen kosten verbonden!

EHIC in Australië

Nederlandse verzekerden hebben bij tijdelijk verblijf in Australië recht op spoedeisende medische zorg. Daarvoor wordt het formulier NL/A gebruikt. Van Australische kant is aangegeven dat de EHIC de voorkeur heeft. Daarom mag, vooruitlopend op een formele verdragswijziging, de EHIC al worden afgegeven voor Australië. Inmiddels afgegeven formulieren NL/A blijven ook geldig.