WIA/WGA
WIA/WGA
De Wet werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen (WIA) is de wet voor arbeidsongeschiktheid. De WIA bestaat uit de WGA (Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten) voor als je werknemer meer dan 35% arbeidsongeschikt is. En de IVA (Inkomensvoorziening Volledig Arbeidsongeschikten) voor als je werknemer volledig en blijvend arbeidsongeschikt is. Hieronder vind je alle informatie over een WIA-hiaat en de aanvullende verzekeringen voor je werknemers om dit te voorkomen.
Wat is een WIA-hiaat of WGA-hiaat?
Als je medewerker 2 jaar arbeidsongeschikt is en de verplichte loondoorbetaling van de werkgever stopt, dan valt je medewerker onder de WIA. En krijgt je medewerker een WGA-uitkering, IVA-uitkering of geen uitkering. Is je medewerker gedeeltelijk arbeidsongeschikt en kan je medewerker nog (deels) werken? Dan is de WGA van toepassing op je medewerker en krijgt je medewerker een WGA-uitkering. Het (grote) financiële verschil tussen de WGA-uitkering en het laatste salaris noemen we het WGA-gat. Het wordt ook wel WGA-hiaat genoemd.
Bij een WIA-uitkering bestaat het risico dat de hoogte van het inkomen minder dan 70% is van het laatstverdiende loon. De hoogte van een WIA-uitkering is dus meestal een stuk lager dan het inkomen dat je medewerker gewend was. In het ergste geval zakt je medewerker af naar bijstandsniveau. Het financiële verschil tussen uitkering en laatstverdiende loon noemen we een WIA-gat of WIA-hiaat.
Wat kun je doen als werkgever?
Je kunt je werknemers verzekeren tegen een WIA-gat, WIA-hiaat, WGA-gat of WGA-hiaat. Dat doe je door een WIA-verzekering of WGA-gat verzekering af te sluiten. Zo’n verzekering vult de IVA- of WGA-uitkering aan.
Wilt u hierover meer informatie? Neem dan contact op met een van onze adviseurs.